начало   за нас    реклама   контакти


» Здраве
» Облекло
» Храни
» Играчки
» Колички
» Козметика
» Аксесоари
» Градини и ясли
» За бременни
» Обзавеждане
» Заведения
Ако желаете да добавим безплатно Вашия обект в каталога, кликнете тук
Детски психолог

Данаил Делев Рубриката се разработва с любезното съдействие
на
Данаил Делев - магистър по клинична и консултативна психология.

ВАЖНО!
Временно е прекратена възможността за задаване на въпроси в секция "Детски психолог", за което
Ви молим да ни извините.

ВИЕ ПОПИТАХТЕ

страница:
1 | 2

Здравейте, моето момченце е на 3 год. и все още не иска да говори, от детската градина ни казаха да го заведем на логопет нормално ли е още да не говори и каква е максималната възраст на която трябва да проговарят децата.

Д.Делев: Добре е да направите консулт с логопед, защото детето Ви действително изостава от нормите за възрастта по отношение на развитието на речта. Това не трябва да Ви плаши, тъй като причините могат да бъдат най-различни. Освен това практиката сочи, че има много деца, които проговарят по-късно. Желая Ви успех!
Здравейте, моето момченце е на 1г. и 10месеца и по цял ден не спира да тича, където и да сме - у дома или навън. Изпотява се, почервенява и се задъхва, но умора няма.

Д.Делев: Децата в тази възраст опознават обкръжаващия ги свят чрез движение, така че активността на момченцето Ви трябва само да Ви радва!
Здравейте, д-р Делев, Имам момченце на 2 г. и 4 месеца. веднага, след като навърши 3 месеца момченцето ми започна да заспива много трудно. Независимо от това аз намирах начин и успявах да го преспя. От 3 месеца ходи на детска ясла и там отказва да спи. На въпроса "Защо не спиш?" той отговаря, че чака мама. Опитвам се да го убедя, че трябва да спи, но той категорично отказва. През почивните дни заспиването през деня стана голям проблем. Тръшка се и категорично заявява, че няма да спи. Понякога успявам да го преспя, но понякога не. Вечерта вече е много изморен и приспиването не е чак толкова трудно, въпреки че понякога и вечер казва, че не иска да си ляга. Иначе много обича игрите и понякога си мисля, че за да не остави играта или контакта с нас, отказва да спи. А според мен е много малък, за да не спи следобед. Трябва ли да се притеснявам за това, че не спи следобед? Пропуснах да отбележа, че на яслата му даваха и хомеопатични лекарства, които да подпомогнат съня, но и те не помогнаха. Какво да правя? Може ли да се каже, че е нервно дете? Иначе не проявява изблици на нервност, агресия и т.н.

Д.Делев: Уважаема госпожо, не мисля че проблема със заспиването на сина Ви трябва да Ви тревожи толкова. Опитайте се да спазвате режима на детето и в почивните дни –тоест да заспива следобеден сън приблизително по същото време като в детската градина. Избягвайте храни и напитки, които могат да превъзбуждат детето, особено преди сън. И накрая – оставяйте го да лудува повече през деня, за да може да изразходи енергията, която децата имат - в тази възраст те я имат в изобилие. Успех!
Синът ми е на 11 години. Винаги е бил добро разумно и отговорно дете.От скоро започна да ни лъже и то много убедително. Струва ми се, че дори не чувства вина. Разговорите, които проведохме с него за този порок, не промениха поведението му. Стана и много потаен, което още повече ни тревожи. Моля Ви помогнете със съвет!

Д.Делев: Опитайте се да разберете в какви ситуации смятате, че синът Ви лъже, по какви въпроси ... така ще добиете представа кое според момчето Ви е тема “табу” за Вас. В никакъв случай не го пресирайте и разпитвате, когато усетите че скрива истината – това би засилило нежеланието му да сподели с Вас. Можете да погледнете отговора ми на подобен въпрос в нашата рубрика. Желая Ви успех!
Майка съм, на 12 годишен син. Радведени сме с бащата от 1 година. След развода синът ми се промени- затвори се в себе си, загуби амбициите си в училище и последва нещо, което не очаквахме: Започна да бяга от училище.. Последваха много разговори, но ето, че още в началото на учебната година проблема се появи отново. Извинява се, казва че няма да се повтори, но...

Д.Делев: Относно бягствата на синът Ви от училище – би могло разбира се да се предположи, че това е форма на протест от негова страна спрямо Вашия развод. Опитайте се да поговорите с него, да му обясните по подходящ начин тази промяна във Вашия- респективно неговия живот и най-важното – продължавайте да му засвидетелствате своята безрезервна любов и подкрепа. Същото се отнася и за баща му. Така се надявам синът Ви да интерпретира по нов, до колкото е възможно малко по-позитивен начин развода Ви. Желая Ви успех!
Здравейте Д-р Делев, Нашето момче е на 6 години, много е общителен и любознателен. Тревожи ме факта, че много упорито си гризе ноктите, не мога да разбера кога се сеща за това си занимание - на градината или у дома. Моля насочете ме как да премахнем този лош навик? Предварително Ви благодаря!

Д.Делев: Бих Ви посъветвал първо да се опитате да го наблюдавате, в какви моменти, ситуации момчето Ви си гризе ноктите... Това би могло да Ви насочи дали има някаква психологическа причина в този лош навик. Ако установите някаква зависимост – пишете ми, ще се опитам да Ви дам съвет. Иначе против гризане на нокти има различни мазила и лакове –за които трябва да проверите в аптеките. Желая Ви успех!
Здравейте! Иска ми се да попитам за моята дъщеря, която е пък на 12 год. Разбирам ,че възраста е такава в която все нещо не им изнася, но тя на моменти е нетърпима. Напоследък е много разсеяна и гледаща в нищото, а мен това ме притеснява. В къщи винаги сме си говорили за нещата такива каквито са и тя знае, че с нас може да разговоря спокойно за всичко. За няколко месеца напълня много и може би това също я притеснява. Общо взето е като изпаднала в някаква апатия. Моля Ви дайте ми съвет как да й помогна.

Д.Делев: Уважаема г-жо/г-не, действително децата на тази възраст изживяват един сложен, предходен етап, изпълнен с много въпроси, съмнения, душевни терзания, понякога и най-вече желание за независимост и отстояване на собственото Аз. Бих Ви посъветвал да не притискате дъщеря си с много въпроси – така тя би могла да се затвори още повече в себе си. Тъй като Вие я познавате най-добре, предполагам че ще намерите подходящ начин и време, за да я подтикнете да споделя. Доверителната връзка между родител и деца в тази “трудна” възраст е изключително важна. Вие сте тези, които по един тактичен начин, запазвайки личното пространство на дъщеря Ви, трябва да се опитате да я подкрепите и посъветвате относно притесненията, които тя евентуално има. Желая Ви успех!
Здравейте! Моето момченце е на 5 г. Доста е буен и май при него мерките не важат. Просто като си науми нещо го прави. Нормално ли е?

Д.Делев: Доста е относително да се каже кое нещо е нормално и кое не в поведението на едно дете. Все пак би трябвало да се тръгне от там какви са традиционните правила и отношения във вашето семейство, кое смятате за правилно и кое не. Децата изграждат своята личност и характер до голяма степен в зависимост от това, което виждат като порядни и поведение на близките в семейството. Не забравайте, че Вие трябва да определите правила във вашия дом и трябва да изисквате от малкото ви момченце да се съобразява с тях. Много е важно правилата да са общовалидни в повечето ситуации, а вие като родители да не си противоречите във определянето и спазването им, за да не се обърква детето ви. При ваше желание, бихме могли да продължим темата за правилата и възпитанието като цяло. Желая ви успех!
страница: 1 | 2© 2006, VarnaBebe.com, Всички права запазени :: условия за ползване ::
Търси
Научавайте за
всичко ново в сайтаКошарка за игра
Lusso Cam
Цена: 135.00 Лева
На каква възраст родихте?

Между 16 и 20 год.
Между 21 и 25 год.
Между 26 и 30 год.
Между 31 и 35 год.
Над 35 год.
Гласували: 1899